Start | O nás | Maxdorf | Spolupráce



Velký lékařský slovník online…

A | B | C | D | E | F | G | H | Ch | I | J | K | L | M | N | O
P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0-9 | #


alliin

aminokyselina obsahující síru, S-allylcysteinsulfoxid (derivát cysteinu obsahující na atomu síry allylový radikál), důležitá složka česnekovitých rostlin. Nepáchnoucí a. je obsažen v cytoplasmě buněk, zatímco alliináza, enzym schopný a. štěpit, je uzavřen ve vakuolách. Při porušení integrity buňky vzniká z alliinu toxický a baktericidní allicin, nositel charakteristického zápachu česneku. Využití této reakce se testuje v onkologii, kdy po podání alliinázy navázané na monoklonální protilátky (vytvořené proti některému tumor-specifickému antigenu) následuje podání alliinu. Vznik toxického allicinu je tak omezen na maligní buňky

« Zpět


Reklama


Přihlášení

Pokud ještě nemáte přístupové údaje, můžete se registrovat.