alliin
aminokyselina obsahující síru, S-allylcysteinsulfoxid (derivát cysteinu obsahující na atomu síry allylový radikál), důležitá složka česnekovitých rostlin. Nepáchnoucí a. je obsažen v cytoplasmě buněk, zatímco alliináza, enzym schopný a. štěpit, je uzavřen ve vakuolách. Při porušení integrity buňky vzniká z alliinu toxický a baktericidní allicin, nositel charakteristického zápachu česneku. Využití této reakce se testuje v onkologii, kdy po podání alliinázy navázané na monoklonální protilátky (vytvořené proti některému tumor-specifickému antigenu) následuje podání alliinu. Vznik toxického allicinu je tak omezen na maligní buňky
« Zpět
Oborové lexikony
- Alergologie
- Anesteziologie a IM
- Angiologie
- Bolest a její léčba
- Dermatovenerologie
- Diabetologie
- Endokrinologie
- Gastroenterologie
- Geriatrie
- Gynekologie
- Hematologie
- Chirurgie
- Infekční lékařství
- Kardiologie
- Metabolismus
- Nefrologie
- Neurologie
- Oftalmologie
- Onkologie
- Ortopedie
- Otorinolaryngologie
- Pediatrie
- Pneumologie
- Psychiatrie
- Revmatologie
- Sexuologie
- Stomatologie
- Traumatologie
- Urologie
- Vnitřní lékařství
- Všeobecné lékařství