Start | O nás | Maxdorf | Spolupráce



Velký lékařský slovník online…

A | B | C | D | E | F | G | H | Ch | I | J | K | L | M | N | O
P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0-9 | #


amyláza

trávicí enzym, který štěpí dlouhé molekuly některých sacharidů (zejm. škrobu) na menší, a umožňuje tak jejich vstřebání. Je zejm. ve slinách a ve šťávě produkované slinivkou břišní. Při postižení slinivky (např. zánětempankreatitidou) stoupá množství (aktivita) enzymu v krvi (zkr. AMS) a v moči. Jeho stanovení slouží k diagnóze chorob slinivky. Srov. diastáza, ptyalin [řec. amylon škrob; -áza]

« Zpět


Reklama


Přihlášení

Pokud ještě nemáte přístupové údaje, můžete se registrovat.