arachidonová kyselina (AA)
mastná kyselina (esenciální, polynenasycená) obsahující 20 uhlíků. Je obsažena v lipidech buněčných membrán, z nichž je uvolňována fosfolipázou A2. Působením dalších enzymů z ní vznikají ikosanoidy (eikosanoidy), tj. prostaglandiny (enzym cyklooxygenáza) a leukotrieny (enzym lipooxygenáza). Patří k omega-6 kyselinám, zdrojem v potravě jsou živočišné tuky. Její nadměrný přívod je nevhodný s ohledem na možné prozánětlivé působení
« Zpět
Oborové lexikony
- Alergologie
- Anesteziologie a IM
- Angiologie
- Bolest a její léčba
- Dermatovenerologie
- Diabetologie
- Endokrinologie
- Gastroenterologie
- Geriatrie
- Gynekologie
- Hematologie
- Chirurgie
- Infekční lékařství
- Kardiologie
- Metabolismus
- Nefrologie
- Neurologie
- Oftalmologie
- Onkologie
- Ortopedie
- Otorinolaryngologie
- Pediatrie
- Pneumologie
- Psychiatrie
- Revmatologie
- Sexuologie
- Stomatologie
- Traumatologie
- Urologie
- Vnitřní lékařství
- Všeobecné lékařství