Start | O nás | Maxdorf | Spolupráce



Velký lékařský slovník online…

A | B | C | D | E | F | G | H | Ch | I | J | K | L | M | N | O
P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0-9 | #


arachidonová kyselina (AA)

mastná kyselina (esenciální, polynenasycená) obsahující 20 uhlíků. Je obsažena v lipidech buněčných membrán, z nichž je uvolňována fosfolipázou A2. Působením dalších enzymů z ní vznikají ikosanoidy (eikosanoidy), tj. prostaglandiny (enzym cyklooxygenáza) a leukotrieny (enzym lipooxygenáza). Patří k omega-6 kyselinám, zdrojem v potravě jsou živočišné tuky. Její nadměrný přívod je nevhodný s ohledem na možné prozánětlivé působení

« Zpět


Reklama


Přihlášení

Pokud ještě nemáte přístupové údaje, můžete se registrovat.