Bacillus cereus
lat. běžná půdní bakterie, často je přítomná i v potravinách (např. v rýži). Po jejich požití může dojít k alimentární intoxikaci s průjmy a zvracením vyvolané enterotoxiny. Ty může bakterie produkovat již při pomnožení v potravě před jejím požitím (příznaky 1–6 hodin po jídle), stejně jako při pomnožení ve střevě (příznaky 8 a více hodin po jídle). Srov. enterotoxikóza
« Zpět
Oborové lexikony
- Alergologie
- Anesteziologie a IM
- Angiologie
- Bolest a její léčba
- Dermatovenerologie
- Diabetologie
- Endokrinologie
- Gastroenterologie
- Geriatrie
- Gynekologie
- Hematologie
- Chirurgie
- Infekční lékařství
- Kardiologie
- Metabolismus
- Nefrologie
- Neurologie
- Oftalmologie
- Onkologie
- Ortopedie
- Otorinolaryngologie
- Pediatrie
- Pneumologie
- Psychiatrie
- Revmatologie
- Sexuologie
- Stomatologie
- Traumatologie
- Urologie
- Vnitřní lékařství
- Všeobecné lékařství