DASH
angl. zkr. dietary approaches to stop hypertension (dietní postupy k zastavení hypertenze). Dietní opatření doporučovaná několika odbornými amer. společnostmi k snížení tlaku krve. Účinkuje v poměrně krátké době, zejm. u osob s mírnou hypertenzí. Je založena na dostatečném příjmu vláknin (celozrnných výrobků), ovoce, zeleniny, netučných mléčných výrobků, libového masa, drůbeže, ryb, ořechů v určitém počtu během dne a s ohledem na celkový energetický příjem. Má příznivý účinek i na inzulinovou rezistenci, která se s hypertenzí často pojí, zlepšuje účinek léků atd.
« Zpět
Oborové lexikony
- Alergologie
- Anesteziologie a IM
- Angiologie
- Bolest a její léčba
- Dermatovenerologie
- Diabetologie
- Endokrinologie
- Gastroenterologie
- Geriatrie
- Gynekologie
- Hematologie
- Chirurgie
- Infekční lékařství
- Kardiologie
- Metabolismus
- Nefrologie
- Neurologie
- Oftalmologie
- Onkologie
- Ortopedie
- Otorinolaryngologie
- Pediatrie
- Pneumologie
- Psychiatrie
- Revmatologie
- Sexuologie
- Stomatologie
- Traumatologie
- Urologie
- Vnitřní lékařství
- Všeobecné lékařství