Start | O nás | Maxdorf | Spolupráce



Velký lékařský slovník online…

A | B | C | D | E | F | G | H | Ch | I | J | K | L | M | N | O
P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0-9 | #


dieta

způsob výživy, složení potravy tvořící základ stravování, zejm. se zřetelem na její působení na lidské zdraví, a to s ohledem na kvantitativní i kvalitativní složení. Zvláštní způsob výživy u nemocných osob. Vyvážená d. musí zajišťovat kromě dostatečného energetického obsahu přiměřené složení živin (bílkovin, tuků, cukrů) a mít i dostatečné množství vitaminů, stopových prvků a vlákniny s ohledem na aktuální stav nemocného, jeho věk, chorobu a její fázi atp. Obsah jednotlivých látek je možné měnit se zřetelem k příslušné chorobě. U onemocnění cév a srdce je nutné omezovat živočišné tuky, u diabetu je třeba přísně řídit příjem cukrů. V některých případech je nutné určitou látku zcela eliminovat (aminokyselinu fenylalanin při fenylketonurii). Jsou dostupné i spec. přípravky s přesně definovaným složením. Názvy d. jsou dány jednak účelem (např. redukční d.) či typickým složením – charakteristikou (vysoko- či nízkobílkovinná, s omezením soli), typem nemoci, pro kterou jsou určeny (ledvinová, žlučníková, pankreatická) apod. Kromě lékařských či jinak odborně stanovených či vytvořených diet (dietní sestra, nutriční terapeut) existuje velké množství více či méně účinných diet laických či pololaických, z nichž některé mohou být potenciálně škodlivé, např. nevezme-li se v úvahu konkrétní stav či věk osoby, která by ji měla dodržovat. Srov. makrobiotika, vegetarián, veganství [řec. diaita živobytí; „dieta“ – náhrada výloh při cestě je z lat. dies den, pův. denní mzda]

« Zpět


Reklama


Přihlášení

Pokud ještě nemáte přístupové údaje, můžete se registrovat.