estery
organické sloučeniny vzniklé reakcí (esterifikací) kyseliny (organické nebo minerální) s alkoholem za současného uvolnění molekuly vody. Zatímco výchozí látky jsou částečně polární, vzniklý ester má obv. nepolární charakter typický pro lipidy, které jsou hlavními e. v živočišném organismu. Zásobní tuk je tvořen e. vyšších mastných kyselin s glycerolem (triacylglyceroly), fosfolipidy obsahují navíc ještě esterovou vazbu mezi glycerolem a kyselinou fosforečnou. Také cholesterol v krvi je částečně ve formě e. s mastnými kyselinami (obsahuje –OH skupinu podobně jako alkohol). Srov. lakton [um. z něm. Essig-Äther ethylacetát (starší název, dosl. octový ether)]
« Zpět
Oborové lexikony
- Alergologie
- Anesteziologie a IM
- Angiologie
- Bolest a její léčba
- Dermatovenerologie
- Diabetologie
- Endokrinologie
- Gastroenterologie
- Geriatrie
- Gynekologie
- Hematologie
- Chirurgie
- Infekční lékařství
- Kardiologie
- Metabolismus
- Nefrologie
- Neurologie
- Oftalmologie
- Onkologie
- Ortopedie
- Otorinolaryngologie
- Pediatrie
- Pneumologie
- Psychiatrie
- Revmatologie
- Sexuologie
- Stomatologie
- Traumatologie
- Urologie
- Vnitřní lékařství
- Všeobecné lékařství