Start | O nás | Maxdorf | Spolupráce



Velký lékařský slovník online…

A | B | C | D | E | F | G | H | Ch | I | J | K | L | M | N | O
P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0-9 | #


gluten

lepek, nerozpustná (vodou bobtnající) proteinová součást obilných zrn, směs gliadinu, gluteninu a dalších proteinů. Průmyslově vyráběný lepek slouží k výrobě polévkového koření, diabetického pečiva a glutamové kyseliny. V molekule pšeničných bílkovin jsou obsaženy: glutamová kyselina, prolin, leucin, arginin, alanin, tyrosin (též histidin, tryptofan, glycin, cystin, lysin a serin). Srov. celiakie [lat. gluten klíh; srov. aglutinace]

« Zpět


Reklama


Přihlášení

Pokud ještě nemáte přístupové údaje, můžete se registrovat.