glyoxylát
anion glyoxylové kyseliny (též sůl či ester), látka s klíčovým postavením v intermediárním metabolismu, součást glyoxylátového cyklu umožňujícího tvorbu glukosy (glukoneogenezi) z mastných kyselin. Vzniká též působením glycinoxidázy na glycin (u bakterií také na sarkosin a další aminokyseliny), popř. z alantoové kyseliny. Je obsažen typicky v nezralých plodech řady rostlinných druhů, využívá se rovněž při výrobě antikoagulancia Pelentanu
« Zpět
Oborové lexikony
- Alergologie
- Anesteziologie a IM
- Angiologie
- Bolest a její léčba
- Dermatovenerologie
- Diabetologie
- Endokrinologie
- Gastroenterologie
- Geriatrie
- Gynekologie
- Hematologie
- Chirurgie
- Infekční lékařství
- Kardiologie
- Metabolismus
- Nefrologie
- Neurologie
- Oftalmologie
- Onkologie
- Ortopedie
- Otorinolaryngologie
- Pediatrie
- Pneumologie
- Psychiatrie
- Revmatologie
- Sexuologie
- Stomatologie
- Traumatologie
- Urologie
- Vnitřní lékařství
- Všeobecné lékařství