hlad
jeden ze základních fyziologických pudů (pocitů), vede k příjmu potravy. Centrum řídící h. a pocit sytosti je v hypothalamu. Na vzniku pocitu h. se podílí více mechanismů. Jde o stav metabolismu (např. hladina krevního cukru – glykemie, mastných kyselin či aminokyselin), látky nervového či hormonálního charakteru (např. mediátory sympatiku, cholecystokinin, interleukiny, leptin, neuropeptid Y). Vliv má rovněž stav trávicího ústrojí a nezanedbatelné u člověka jsou i psychické vlivy. Srov. anorexie, anorektika, bulimie, žízeň
« Zpět
Oborové lexikony
- Alergologie
- Anesteziologie a IM
- Angiologie
- Bolest a její léčba
- Dermatovenerologie
- Diabetologie
- Endokrinologie
- Gastroenterologie
- Geriatrie
- Gynekologie
- Hematologie
- Chirurgie
- Infekční lékařství
- Kardiologie
- Metabolismus
- Nefrologie
- Neurologie
- Oftalmologie
- Onkologie
- Ortopedie
- Otorinolaryngologie
- Pediatrie
- Pneumologie
- Psychiatrie
- Revmatologie
- Sexuologie
- Stomatologie
- Traumatologie
- Urologie
- Vnitřní lékařství
- Všeobecné lékařství