Start | O nás | Maxdorf | Spolupráce



Velký lékařský slovník online…

A | B | C | D | E | F | G | H | Ch | I | J | K | L | M | N | O
P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0-9 | #


ketoacidóza

druh metabolické acidózy způsobené nadměrným vznikem ketolátek (acetoctová kyselina, β-hydroxymáselná kyselina, aceton). Tyto látky vznikají při nadměrném štěpení tuků, které jsou využívány k zisku energie místo glukosy. Tento stav nastává při hladovění, závažný je pak především jako akutní komplikace diabetu 1. typu (nedostatek inzulinu snižuje využití glukosy a chybí i jeho antilipolytický účinek). Nápadným příznakem bývá zrychlené hluboké Kussmaulovo dýchání (respirační kompenzace acidózy) a zápach acetonu v dechu, v těžkých případech hrozí až kóma. Ketolátky bývají i v moči (ketonurie). Diabetická k. vyžaduje intenzivní léčbu (opatrnou alkalizaci, podávání inzulinu, péči o vnitřní prostředí). Ketóza souvisí úzce s acidózou vzhledem ke klíčovému postavení acetoctové kyselinyta je v rovnováze s β-hydroxymáselnou kyselinou (která vzniká oxidací ketoskupiny acetoctové kyseliny a má hlavní význam pro vznik acidózy), dekarboxylací acetoctové kyseliny vzniká aceton [keto-; acidóza]

« Zpět


Reklama


Přihlášení

Pokud ještě nemáte přístupové údaje, můžete se registrovat.