Start | O nás | Maxdorf | Spolupráce



Velký lékařský slovník online…

A | B | C | D | E | F | G | H | Ch | I | J | K | L | M | N | O
P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0-9 | #


ketolátky

1. obecně látky obsahující ketoskupinu (–CO–) 2. v biochemii acetoctová kyselina, β-hydroxymáselná (3-hydroxymáselná) kyselina a aceton, látky charakteristické pro metabolický stav s nedostatkem glukosy, kdy první dvě slouží jako významný zdroj energie pro řadu tkání. Vznikají při odbourávání mastných kyselin z acetacetyl-CoA, který kondenzuje s acetyl-CoA za vzniku 3-hydroxymethylglutaryl-CoA, z něj pak vzniká acetoctová kyselina. Její spontánní dekarboxylací vzniká aceton (který je z organismu vydýchán), větší část je za účasti β-hydroxybutyrátdehydrogenázy v rovnováze s β-hydroxymáselnou kyselinou (což je důvod jejího řazení ke k., přestože nemá ketoskupinu). Vznikají v nadměrném množství při vystupňovaném odbourávání tuků, typicky při hladovění (ketóza), a zejm. při dekompenzovaném diabetu, kdy organismus již není schopen kompenzovat rostoucí koncentraci obou kyselin (ketoacidóza). K. lze prokazovat orientačně i v moči [keton]

« Zpět


Reklama


Přihlášení

Pokud ještě nemáte přístupové údaje, můžete se registrovat.