Start | O nás | Maxdorf | Spolupráce



Velký lékařský slovník online…

A | B | C | D | E | F | G | H | Ch | I | J | K | L | M | N | O
P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0-9 | #


lipidy

tuky a látky tukům podobné (lipoidy). Organické sloučeniny se zásadním významem pro organismus. Jsou energeticky nejbohatší složkou potravy a jsou důležité pro vstřebávání vitaminů rozpustných v tucích (A, D, E, K). K jejich trávení je třeba žluči a enzymu lipázy. V organismu tvoří zásoby energie a jsou součástí buněčných membrán (zejm. fosfolipidy). Nadměrný přívod tuků má za následek obezitu a je rizikovým faktorem pro vznik aterosklerózy. K l. patří triacylglyceroly (hlavní zásobárna energie), mastné kyseliny (zdroj energie např. pro pracující svaly včetně svalu srdečního), fosfolipidy (obsaženy zejm. v buněčných membránách), steroidy (zejm. cholesterol a z něj odvozené látky). Charakteristickou vlastností l. je nerozpustnost ve vodě, v krvi jsou proto přenášeny speciálními částicemi, tzv. lipoproteiny [řec. lipos tuk]

« Zpět


Reklama


Přihlášení

Pokud ještě nemáte přístupové údaje, můžete se registrovat.