Start | O nás | Maxdorf | Spolupráce



Velký lékařský slovník online…

A | B | C | D | E | F | G | H | Ch | I | J | K | L | M | N | O
P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0-9 | #


respirační kvocient (zkr. RQ)

poměr udávající objem vydýchaného oxidu uhličitého na 1 litr vdechnutého kyslíku (CO2/O2). Dává informaci o složení energetických zdrojů v potravě. Běžně se pohybuje od 1,0 při čistě sacharidové stravě až k 0,7 při stravě čistě tukové, při smíšené stravě je hodnota kolem 0,85. Hodnota r. k. je tím nižší, čím méně kyslíku živiny obsahují. K oxidaci molekuly glukosy (C6H12O6) je třeba 6 molekul O2, přičemž vzniká 6 molekul CO2 (kvocient je 6/6 = 1). Mastné kyseliny se svým složením blíží uhlovodíkové jednotce CH2, k oxidaci šesti takových jednotek (C6H12) je zapotřebí 9 molekul O2, přičemž vzniká opět 6 molekul CO2 (kvocient je 6/9 = 0,67). Za určitých situací může kvocient dosahovat i hodnot vyšších než 1, např. při hrazení kyslíkového dluhu (cca 20 minut po skončení déle trvající intenzivní fyzické námahy), u přezimujících zvířat také v důsledku intenzivního vytváření tukových zásob ze sacharidů

« Zpět


Reklama


Přihlášení

Pokud ještě nemáte přístupové údaje, můžete se registrovat.