Start | O nás | Maxdorf | Spolupráce



Velký lékařský slovník online…

A | B | C | D | E | F | G | H | Ch | I | J | K | L | M | N | O
P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0-9 | #


škrob

zásobní polysacharid rostlin tvořený větvenými dlouhými řetězci glukosy, která může být činností trávicích enzymů ze š. uvolněna, vstřebána a využita. Š. je složen z amylosy a amylopektinu; amylosa je lineární polymer několika set glukosových skupin, amylopektin má rozvětvené makromolekuly, v nichž jsou glukosové skupiny spojeny kyslíkovými můstky a obsahuje více fosforu. Konečným produktem hydrolýzy škrobu za varu v kyselém prostředí je glukosa, enzymatickou hydrolýzou vznikají dextriny. Srov. amyláza, celulosa, glykogen, HES

« Zpět


Reklama


Přihlášení

Pokud ještě nemáte přístupové údaje, můžete se registrovat.