Start | O nás | Maxdorf | Spolupráce



Velký lékařský slovník online…

A | B | C | D | E | F | G | H | Ch | I | J | K | L | M | N | O
P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0-9 | #


transmastné kyseliny (transizomery mastných kyselin)

mastné kyseliny s polohou trans na dvojné vazbě. Vznikají např. v trávicím traktu přežvýkavců (proto jsou v určitém množství i v mléčném a tělesném tuku), při starších postupech ztužování rostlinných tuků a rovněž při přepalování některých tuků (olejů). Jejich větší množství v lidské potravě je nežádoucí, zvyšují koncentraci cholesterolu a riziko kardiovaskulárních onemocnění. Přirozené nenasycené mastné kyseliny jsou převážně ve formě cis, při neúplné hydrogenaci vznikají na některých dvojných vazbách izomery trans, čímž se jejich řetězec chová obdobně jako u nasycených mastných kyselin

« Zpět


Reklama


Přihlášení

Pokud ještě nemáte přístupové údaje, můžete se registrovat.