Start | O nás | Maxdorf | Spolupráce



Velký lékařský slovník online…

A | B | C | D | E | F | G | H | Ch | I | J | K | L | M | N | O
P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0-9 | #


tuková tkáň

tkáň tvořená velkým množstvím tukových buněk (adipocytů) obsahujících zejm. neutrální tuky (triacylglyceroly). Vyskytuje se jako podkožní tuk (srov. corpus adiposum), tvoří ochranu některých orgánů (např. ledvin, v orbitě), má význam mechanický, termoregulační (zejm. v izolačním smyslu) atd., a jako tuk viscerální. Je rovněž významným orgánem metabolickým a zásobním, produkuje i různé hormony a cytokiny (např. estrogeny, leptin, TNF – srov. adipokiny), význam má i její citlivost na metabolické hormony, zejm. na inzulin (kde se uplatňuje zejm. zvýšený obsah viscerálního tuku, srov. inzulinová rezistence, metabolický syndrom). T. t. hnědá má odlišnou histologickou a buněčnou strukturu, vyskytuje se u mnoha živočichů (zejm. hibernujících), u lidských novorozenců (až 5 %, později mizí). Má význam termoregulační, má schopnost generovat teplo, v mitochondriích exprimuje uncoupling protein, po adrenergní stimulaci dochází k lipolýze, mastné kyseliny jsou spalovány v mitochondriích za vzniku tepla. Srov. obezita

« Zpět


Reklama


Přihlášení

Pokud ještě nemáte přístupové údaje, můžete se registrovat.