Start | O nás | Maxdorf | Spolupráce



Velký lékařský slovník online…

A | B | C | D | E | F | G | H | Ch | I | J | K | L | M | N | O
P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0-9 | #


vitamin C (askorbová kyselina)

vitamin rozpustný ve vodě, který je důležitý pro správnou funkci a stavbu pojivových tkání (zejm. vaziva) a cévní stěny, činnost řady enzymů a metabolismus některých látek (např. cholesterolu). Jako redoxní systém (askorbová kyselina/dehydroaskorbová kyselina) má zásadní význam pro hydroxylace (např. prolinu na hydroxyprolin při tvorbě kolagenu, funkci cytochromů atd.). Podílí se na redukci železa při jeho resorpci (z trojmocného na dvojmocné). Uvádí se (a diskutuje) jeho účinek na zvýšení celkové odolnosti organismu, ochranný vliv před působením zevních škodlivin a antioxidační působení. Zdrojem je ovoce a zelenina, při zpracování či dlouhém skladování potravin je oxidací ničen. V organismu jsou minimální zásoby, nadbytek v. C se vylučuje močí. Těžký nedostatek (skorbut) je vzácný, projevuje se poruchami pojivových tkání, dásní, krvácením, v dětství dochází k poruše vývoje zubů, kostí (Möllerova-Barlowova nemoc). Mírnější formy hypovitaminózy se zpravidla objevují na počátku jara při sníženém přívodu ovoce a zeleniny nebo při nevyvážené výživě. V. C je nezbytný pro primáty a morčata, kteří si jej nejsou schopni syntetizovat

« Zpět


Reklama


Přihlášení

Pokud ještě nemáte přístupové údaje, můžete se registrovat.