Start | O nás | Maxdorf | Spolupráce



Velký lékařský slovník online…

A | B | C | D | E | F | G | H | Ch | I | J | K | L | M | N | O
P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0-9 | #


žluč

žlutá až tmavě zelená hustá tekutina, která se tvoří v játrech, z nichž odtéká do žlučníku, kde se skladuje a zahušťuje. Po jídle se žlučník vyprazdňuje a ž. odtéká do střeva, kde se účastní trávení tuků (emulgace). Za den se vytvoří cca 1 litr ž. Tvorba ž. v játrech je aktivní proces, pro který je důležitá funkční integrita hepatocytů a na němž se podílí mnoho membránových transportérů. Jejich mutace či poškození jsou příčinou některých poruch vylučování ž. (intrahepatální cholestázy). Ž. obsahuje vodu, bilirubin, žlučové kyseliny a jejich soli, cholesterol, fosfolipidy (lecithin), soli aj. Vzájemný poměr jejích složek, zejm. cholesterolu, fosfolipidů a žlučanů je důležitý pro její tekutost (litogenní žluč je např. přesycena cholesterolem, který následně krystalizuje). Žlučí se též z těla vylučují některé léky. Lat. fel, bilis, řec. chole. Srov. bil-, chol-

« Zpět


Reklama


Přihlášení

Pokud ještě nemáte přístupové údaje, můžete se registrovat.