Start | O nás | Maxdorf | Spolupráce



Velký lékařský slovník online…

A | B | C | D | E | F | G | H | Ch | I | J | K | L | M | N | O
P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0-9 | #


alimentární intoxikace

alimentární intoxikace – 1. vužším smyslu onemocnění vyvolané požitými bakteriálními toxiny enterotoxikózy, botulismus aj.. Někdy se tak označuje zejm. postižení střeva enterotoxiny. Často se ka. intoxikacím řadí iněkteré akutní střevní infekce salmonelózy aj., nelze totiž vždy přesně oddělit toxické působení bakterií od jejich dalších negativních účinků na střevo. Alimentární intoxikací vnejužším smyslu by byla např. stafylokoková enterotoxikóza, uníž je otrava vyvolána požitím již vytvořeného toxinu. Jiné bakterie vykazují toxické působení až při pomnožení ve střevě, některé působí oběma způsoby např. Bacillus cereus 2. vširším smyslu onemocnění vyvolané toxickými látkami obsaženými vpotravě. Kromě bakteriálních intoxikací sem patří dále otravy chemickými jedy těžkými kovy aj., přírodními toxiny obsaženými vhoubách mycetismus, vnámelu ergotismus, otravy zmasa ptomainismus aj. A-linie – linie A

« Zpět


Reklama


Přihlášení

Pokud ještě nemáte přístupové údaje, můžete se registrovat.