asparagová kyselina
asparagová kyselina – neesenciální aminokyselina se dvěma karboxylovými skupinami proto přispívá k zápornému náboji bílkoviny. Účastní se např. metabolismu močoviny. Její sůl nebo ester se nazývá aspartát, podílí se rovněž na nervovém přenosu neurotransmiter. Zkr. Asp, D
« Zpět
Oborové lexikony
- Alergologie
- Anesteziologie a IM
- Angiologie
- Bolest a její léčba
- Dermatovenerologie
- Diabetologie
- Endokrinologie
- Gastroenterologie
- Geriatrie
- Gynekologie
- Hematologie
- Chirurgie
- Infekční lékařství
- Kardiologie
- Metabolismus
- Nefrologie
- Neurologie
- Oftalmologie
- Onkologie
- Ortopedie
- Otorinolaryngologie
- Pediatrie
- Pneumologie
- Psychiatrie
- Revmatologie
- Sexuologie
- Stomatologie
- Traumatologie
- Urologie
- Vnitřní lékařství
- Všeobecné lékařství