biotin
biotin vitamin H – vitamin rozpustný ve vodě, nezbytný pro metabolismus tuků a tvorbu cukrů glukosy v játrech zejm. jako koenzym karboxyláz. Je v žloutku, játrech, kvasnicích. Nedostatek v potravě je ojedinělý, častější je při zničení střevní mikroflóry viz získaný deficit, mohl by snad vzniknout nadměrnou konzumací syrového vaječného bílku obsahujícího avidin, který s b. tvoří nevstřebatelnou sloučeninu. Projevuje se zejm. dermatitidou, alopecii a anorexií, jsou poruchy nálady, ztráta libida a poruchy menstruačního cyklu
« Zpět
Oborové lexikony
- Alergologie
- Anesteziologie a IM
- Angiologie
- Bolest a její léčba
- Dermatovenerologie
- Diabetologie
- Endokrinologie
- Gastroenterologie
- Geriatrie
- Gynekologie
- Hematologie
- Chirurgie
- Infekční lékařství
- Kardiologie
- Metabolismus
- Nefrologie
- Neurologie
- Oftalmologie
- Onkologie
- Ortopedie
- Otorinolaryngologie
- Pediatrie
- Pneumologie
- Psychiatrie
- Revmatologie
- Sexuologie
- Stomatologie
- Traumatologie
- Urologie
- Vnitřní lékařství
- Všeobecné lékařství