Start | O nás | Maxdorf | Spolupráce



Velký lékařský slovník online…

A | B | C | D | E | F | G | H | Ch | I | J | K | L | M | N | O
P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0-9 | #


cukry

cukry – podle platné názvoslovné normy „sacharidy“, organické sloučeniny uhlíku, vodíku a kyslíku; nejčastěji se vyskytující jednoduché cukry mají sumární vzorec C6H12O6 nebo C6H2O6. Z hlediska chemické povahy jde o polyhydroxyaldehydy nebo polyhydroxyketony, popř. o látky, které je po hydrolýze poskytují. Rozlišují se cukry jednoduché monosacharidy a složené, vznikající kondenzací cukrů jednoduchých, přičemž počet zastoupených monosacharidů určuje, zda jde o disacharidy, trisacharidy, či až dekasacharidy; při větším počtu monosacharidů se mluví o polysacharidech. Monosacharidy se rozlišují podle počtu uhlíků tetrosy, pentosy atd. a podle aldehydické či ketonové skupiny aldosy, ketosy. Cukry jsou opticky aktivní a vyskytují se v několika konfiguracích. Viz sacharidy, glycidy

« Zpět


Reklama


Přihlášení

Pokud ještě nemáte přístupové údaje, můžete se registrovat.