cukry
cukry – podle platné názvoslovné normy „sacharidy“, organické sloučeniny uhlíku, vodíku a kyslíku; nejčastěji se vyskytující jednoduché cukry mají sumární vzorec C6H12O6 nebo C6H2O6. Z hlediska chemické povahy jde o polyhydroxyaldehydy nebo polyhydroxyketony, popř. o látky, které je po hydrolýze poskytují. Rozlišují se cukry jednoduché monosacharidy a složené, vznikající kondenzací cukrů jednoduchých, přičemž počet zastoupených monosacharidů určuje, zda jde o disacharidy, trisacharidy, či až dekasacharidy; při větším počtu monosacharidů se mluví o polysacharidech. Monosacharidy se rozlišují podle počtu uhlíků tetrosy, pentosy atd. a podle aldehydické či ketonové skupiny aldosy, ketosy. Cukry jsou opticky aktivní a vyskytují se v několika konfiguracích. Viz sacharidy, glycidy
« Zpět
Oborové lexikony
- Alergologie
- Anesteziologie a IM
- Angiologie
- Bolest a její léčba
- Dermatovenerologie
- Diabetologie
- Endokrinologie
- Gastroenterologie
- Geriatrie
- Gynekologie
- Hematologie
- Chirurgie
- Infekční lékařství
- Kardiologie
- Metabolismus
- Nefrologie
- Neurologie
- Oftalmologie
- Onkologie
- Ortopedie
- Otorinolaryngologie
- Pediatrie
- Pneumologie
- Psychiatrie
- Revmatologie
- Sexuologie
- Stomatologie
- Traumatologie
- Urologie
- Vnitřní lékařství
- Všeobecné lékařství