Start | O nás | Maxdorf | Spolupráce



Velký lékařský slovník online…

A | B | C | D | E | F | G | H | Ch | I | J | K | L | M | N | O
P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0-9 | #


dieta

dieta – způsob výživy, složení potravy tvořící základ stravování, zejm. se zřetelem na její působení na lidské zdraví. Zvláštní způsob výživy u nemocných osob. Vyvážená d. musí zajišťovat kromě dostatečného energetického obsahu přiměřené složení živin bílkovin, tuků, cukrů a mít i dostatečné množství vitaminů, stopových prvků a vlákniny. Obsah jednotlivých látek je možné měnit se zřetelem k příslušné chorobě. U onemocnění cév a srdce je nutné omezovat živočišné tuky, u cukrovky je třeba přísně řídit příjem cukrů. Zácpě lze předejít dostatečným příjmem vláknin apod. Dietní chyba – narušení vhodného způsobu stravování – např. konzumací nadměrného množství jídla, jeho nevhodným složením, požitím či kombinací jídel, která nemocný s ohledem na svůj zdravotní stav nemá konzumovat vznik žlučníkové koliky po požití přepalovaných tuků řec. diaita živobytí; „dieta“ – náhrada výloh při cestě je z lat. dies den, pův. denní mzda

« Zpět


Reklama


Přihlášení

Pokud ještě nemáte přístupové údaje, můžete se registrovat.