dieta
dieta – způsob výživy, složení potravy tvořící základ stravování, zejm. se zřetelem na její působení na lidské zdraví. Zvláštní způsob výživy u nemocných osob. Vyvážená d. musí zajišťovat kromě dostatečného energetického obsahu přiměřené složení živin bílkovin, tuků, cukrů a mít i dostatečné množství vitaminů, stopových prvků a vlákniny. Obsah jednotlivých látek je možné měnit se zřetelem k příslušné chorobě. U onemocnění cév a srdce je nutné omezovat živočišné tuky, u cukrovky je třeba přísně řídit příjem cukrů. Zácpě lze předejít dostatečným příjmem vláknin apod. Dietní chyba – narušení vhodného způsobu stravování – např. konzumací nadměrného množství jídla, jeho nevhodným složením, požitím či kombinací jídel, která nemocný s ohledem na svůj zdravotní stav nemá konzumovat vznik žlučníkové koliky po požití přepalovaných tuků řec. diaita živobytí; „dieta“ – náhrada výloh při cestě je z lat. dies den, pův. denní mzda
« Zpět
Oborové lexikony
- Alergologie
- Anesteziologie a IM
- Angiologie
- Bolest a její léčba
- Dermatovenerologie
- Diabetologie
- Endokrinologie
- Gastroenterologie
- Geriatrie
- Gynekologie
- Hematologie
- Chirurgie
- Infekční lékařství
- Kardiologie
- Metabolismus
- Nefrologie
- Neurologie
- Oftalmologie
- Onkologie
- Ortopedie
- Otorinolaryngologie
- Pediatrie
- Pneumologie
- Psychiatrie
- Revmatologie
- Sexuologie
- Stomatologie
- Traumatologie
- Urologie
- Vnitřní lékařství
- Všeobecné lékařství