Start | O nás | Maxdorf | Spolupráce



Velký lékařský slovník online…

A | B | C | D | E | F | G | H | Ch | I | J | K | L | M | N | O
P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0-9 | #


glykemický index

glykemický index – hodnota umožňující srovnání různých potravin s ohledem na jejich efekt na hodnoty glykemie po požití ekvivalentního množství sacharidů v nich obsažených. I při stejném obsahu sacharidů je vzestup a průběh glykemie rozdílný u různých potravin a ve srovnání se samotnou glukosou. Tyto rozdíly souvisejí např. s obsahem vlákniny v potravině která ovlivňuje rychlost vstřebávání. Čím nižší je g. i., tím je vzestup glykemie hodnocený jako integrace všech hodnot v časovém průběhu ve srovnání s hodnotami po požití ekvivalentního množství glukosy méně výrazný. Nízký g. i. mají např. luštěniny, vysoký je v bílém pečivu

« Zpět


Reklama


Přihlášení

Pokud ještě nemáte přístupové údaje, můžete se registrovat.