hlad
hlad – jeden ze základních fyziologických pudů pocitů, vede kpříjmu potravy. Centrum řídící h. apocit sytosti je vhypothalamu. Na vzniku pocitu h. se podílí více mechanismů. Jde ostav metabolismu např. hladina krevního cukru – glykemie, mastných kyselin či aminokyselin, látky nervového či hormonálního charakteru např. mediátory sympatiku, cholecystokinin, interleukiny, leptin. Vliv má rovněž stav trávicího ústrojí anezanedbatelné učlověka jsou ipsychické vlivy. Srov. anorexie, anorektika, bulimie, žízeň
« Zpět
Oborové lexikony
- Alergologie
- Anesteziologie a IM
- Angiologie
- Bolest a její léčba
- Dermatovenerologie
- Diabetologie
- Endokrinologie
- Gastroenterologie
- Geriatrie
- Gynekologie
- Hematologie
- Chirurgie
- Infekční lékařství
- Kardiologie
- Metabolismus
- Nefrologie
- Neurologie
- Oftalmologie
- Onkologie
- Ortopedie
- Otorinolaryngologie
- Pediatrie
- Pneumologie
- Psychiatrie
- Revmatologie
- Sexuologie
- Stomatologie
- Traumatologie
- Urologie
- Vnitřní lékařství
- Všeobecné lékařství