koenzym
koenzym – nebílkovinná látka, která zvyšuje či podmiňuje účinek enzymů. Je relativně stabilní, snadněji se odděluje od proteinové složky enzymu. Spolu s bílkovinnou součástí apoenzymem tvoří plně funkční holoenzym. Např. vitaminy zejm. skupiny B. Koenzym pevně kovalentně vázaný na bílkovinu se označoval jako prostetická skupina. Srov. kofaktor ko-; enzym
« Zpět
Oborové lexikony
- Alergologie
- Anesteziologie a IM
- Angiologie
- Bolest a její léčba
- Dermatovenerologie
- Diabetologie
- Endokrinologie
- Gastroenterologie
- Geriatrie
- Gynekologie
- Hematologie
- Chirurgie
- Infekční lékařství
- Kardiologie
- Metabolismus
- Nefrologie
- Neurologie
- Oftalmologie
- Onkologie
- Ortopedie
- Otorinolaryngologie
- Pediatrie
- Pneumologie
- Psychiatrie
- Revmatologie
- Sexuologie
- Stomatologie
- Traumatologie
- Urologie
- Vnitřní lékařství
- Všeobecné lékařství