Start | O nás | Maxdorf | Spolupráce



Velký lékařský slovník online…

A | B | C | D | E | F | G | H | Ch | I | J | K | L | M | N | O
P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0-9 | #


lipidy

lipidy – tuky a látky tukům podobné lipoidy. Organické sloučeniny se zásadním významem pro organismus. Jsou energeticky nejbohatší složkou potravy a jsou důležité pro vstřebávání vitaminů rozpustných v tucích A, D, E, K. K jejich trávení je třeba žluči a enzymu lipázy. V organismu tvoří zásoby energie a jsou součástí buněčných membrán zejm. fosfolipidy. Nadměrný přívod tuků má za následek obezitu a je rizikovým faktorem pro vznik aterosklerózy. K l. patří triacylglyceroly hlavní zásobárna energie, mastné kyseliny zdroj energie např. pro pracující svaly včetně svalu srdečního, fosfolipidy obsaženy zejm. v buněčných membránách, steroidy zejm. cholesterol a z něj odvozené látky. Charakteristickou vlastností l. je nerozpustnost ve vodě, v krvi jsou proto přenášeny speciálními částicemi, tzv. lipoproteiny řec. lipos tuk

« Zpět


Reklama


Přihlášení

Pokud ještě nemáte přístupové údaje, můžete se registrovat.