Start | O nás | Maxdorf | Spolupráce



Velký lékařský slovník online…

A | B | C | D | E | F | G | H | Ch | I | J | K | L | M | N | O
P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0-9 | #


mastné kyseliny

mastné kyseliny – monokarboxylové kyseliny alifatické řady, nasycené i nenasycené, většinou nerozvětvené, o sudém počtu uhlíkových atomů, které se vyskytují jako estery s glycerolem nebo mastnými alkoholy v rostlinných či živočišných tucích a voscích. Nasycené kyseliny s nižším počtem uhlíkových atomů jsou páchnoucí kapaliny, od C12 výše tuhé látky. Nenasycené se vyskytují většinou v konfiguraci cis, jejich teplota tání je nižší; s rostoucím počtem dvojných vazeb roste jejich reaktivita, jsou náchylné k oxidaci, polymeraci, zasychání, ztužování. M. k. tvoří v organismu součást složitějších tuků lipidů – zejm. triacylglycerolů a fosfolipidů. Z těch se mohou podle potřeby uvolňovat lipázou ve střevě během trávení tuků z potravy, v buňkách při potřebě energie jejich „spalováním“ organismus získává značné množství energie – srov. beta-oxidace. K nasyceným m. k. patří např. kyselina máselná, kapronová, kaprilová či laurová, k nenasyceným palmitoolejová, olejová, linolová či linolenová kyselina

« Zpět


Reklama


Přihlášení

Pokud ještě nemáte přístupové údaje, můžete se registrovat.