mastné kyseliny, esenciální
mastné kyseliny, esenciální – mastné kyseliny zejm. vícenásobně nenasycené, které organismus nedokáže syntetizovat, jejich nedostatek v potravě se projevuje kožními poruchami, poruchou růstu u dětí aj.; jejich zdrojem jsou zejména rostlinné oleje. Např. arachidonová, linolová či linolenová kyselina. Syn. vitamin F mastný tyl – tkanina napuštěná mastným materiálem, např. vazelínou a obv. sterilizovaná. M. t. se používá k pokrytí rozsáhlých ranných ploch, z nichž je schopen odvádět sekreci, aniž se k nim přilepí používá se např. u popálenin
« Zpět
Oborové lexikony
- Alergologie
- Anesteziologie a IM
- Angiologie
- Bolest a její léčba
- Dermatovenerologie
- Diabetologie
- Endokrinologie
- Gastroenterologie
- Geriatrie
- Gynekologie
- Hematologie
- Chirurgie
- Infekční lékařství
- Kardiologie
- Metabolismus
- Nefrologie
- Neurologie
- Oftalmologie
- Onkologie
- Ortopedie
- Otorinolaryngologie
- Pediatrie
- Pneumologie
- Psychiatrie
- Revmatologie
- Sexuologie
- Stomatologie
- Traumatologie
- Urologie
- Vnitřní lékařství
- Všeobecné lékařství