mléko, mateřské
mléko, mateřské – produkt mléčných žláz ženy vylučovaný při laktaci; přibližné složení v g100 ml voda 86, proteiny 1,4 z toho kasein 0,4, laktalbumin 0,4, laktoglobulin 0,6, sacharidy zejm. laktosa 7,2, tuk 4,5, popel 0,5. Vysoký obsah imunoglobulinů laktoglobulin vysvětluje vyšší odolnost kojených dětí proti infekci i nižší výskyt alergií. Do mléka přechází řada lipofilních cizorodých látek, vč. léků viz laktace. Srov. kolostrum
« Zpět
Oborové lexikony
- Alergologie
- Anesteziologie a IM
- Angiologie
- Bolest a její léčba
- Dermatovenerologie
- Diabetologie
- Endokrinologie
- Gastroenterologie
- Geriatrie
- Gynekologie
- Hematologie
- Chirurgie
- Infekční lékařství
- Kardiologie
- Metabolismus
- Nefrologie
- Neurologie
- Oftalmologie
- Onkologie
- Ortopedie
- Otorinolaryngologie
- Pediatrie
- Pneumologie
- Psychiatrie
- Revmatologie
- Sexuologie
- Stomatologie
- Traumatologie
- Urologie
- Vnitřní lékařství
- Všeobecné lékařství