pasterizace
pasterizace – usmrcení živých bakterií v mléce, víně apod. zahřátím na teplotu asi 70C na dobu asi 30 minut, které neovlivní na rozdíl od zahřátí k varu chuť ani vůni potraviny. Bakterie ve formě spor přežijí, jejich množení se zabrání rychlým zchlazením pod 10 C. Tzv. UHT-pasterizace uperizace se provádí krátkým vystavením mléka teplého 80 C přehřáté páře o teplotě 150 C a následným rychlým zchlazením příprava tzv. trvanlivého mléka
« Zpět
Oborové lexikony
- Alergologie
- Anesteziologie a IM
- Angiologie
- Bolest a její léčba
- Dermatovenerologie
- Diabetologie
- Endokrinologie
- Gastroenterologie
- Geriatrie
- Gynekologie
- Hematologie
- Chirurgie
- Infekční lékařství
- Kardiologie
- Metabolismus
- Nefrologie
- Neurologie
- Oftalmologie
- Onkologie
- Ortopedie
- Otorinolaryngologie
- Pediatrie
- Pneumologie
- Psychiatrie
- Revmatologie
- Sexuologie
- Stomatologie
- Traumatologie
- Urologie
- Vnitřní lékařství
- Všeobecné lékařství