vinná kyselina
vinná kyselina – dihydroxydikarboxylová kyselina C4H6O6; silná organická kyselina rostlinného původu, která existuje ve čtyřech opticky izomerních krystalických formách; pravotočivá je rozšířená v ovoci grapefruity jako volná i v podobě solí, užívá se ve výrobě nápojů, léčiv, cukrovinek, též jako laxans
« Zpět
Oborové lexikony
- Alergologie
- Anesteziologie a IM
- Angiologie
- Bolest a její léčba
- Dermatovenerologie
- Diabetologie
- Endokrinologie
- Gastroenterologie
- Geriatrie
- Gynekologie
- Hematologie
- Chirurgie
- Infekční lékařství
- Kardiologie
- Metabolismus
- Nefrologie
- Neurologie
- Oftalmologie
- Onkologie
- Ortopedie
- Otorinolaryngologie
- Pediatrie
- Pneumologie
- Psychiatrie
- Revmatologie
- Sexuologie
- Stomatologie
- Traumatologie
- Urologie
- Vnitřní lékařství
- Všeobecné lékařství