Start | O nás | Maxdorf | Spolupráce



Velký lékařský slovník online…

A | B | C | D | E | F | G | H | Ch | I | J | K | L | M | N | O
P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0-9 | #


vitamin E

vitamin Etokoferoly – vitamin rozpustný vtucích, označení pro skupinu osmi molekul, nejaktivnější je alfa-tokoferol. Má antioxidační vlastnosti, zejm. chrání proti peroxidacím a podílí se tak na stabilitě buněčné membrány. Je dostatečně rozšířen ve většině potravin oleje, máslo, mléko, vejce ajeho skutečný nedostatek je proto vzácný. Způsobil by postižení zejm. nervového systému. Přisuzuje se mu význam při ochraně proti oxidativnímu poškození a v prevenci některých onemocnění aterosklerózy, některých neurologických chorob, nádorů aj., ale i stárnutí. V terapii se používá unervových asvalových onemocnění, neplodnosti. Jeho účinek je předmětem stálého výzkumu

« Zpět


Reklama


Přihlášení

Pokud ještě nemáte přístupové údaje, můžete se registrovat.