acetoctová kyselina (acetacetát)
3-oxobutanová kyselina, vzniká v organismu při katabolismu tuků (-oxidaci mastných kyselin); ve větší míře při vystupňovaném katabolismu (zejm. při diabetické ketoacidóze). Patří ke ketolátkám. Její redukcí (tj. hydrogenací ketoskupiny) vzniká -hydroxymáselná (3-hydroxymáselná) kyselina. Anion (sůl) a. k. je acetacetát. Dekarboxylací a. k. vzniká aceton
« Zpět
Oborové lexikony
- Alergologie
- Anesteziologie a IM
- Angiologie
- Bolest a její léčba
- Dermatovenerologie
- Diabetologie
- Endokrinologie
- Gastroenterologie
- Geriatrie
- Gynekologie
- Hematologie
- Chirurgie
- Infekční lékařství
- Kardiologie
- Metabolismus
- Nefrologie
- Neurologie
- Oftalmologie
- Onkologie
- Ortopedie
- Otorinolaryngologie
- Pediatrie
- Pneumologie
- Psychiatrie
- Revmatologie
- Sexuologie
- Stomatologie
- Traumatologie
- Urologie
- Vnitřní lékařství
- Všeobecné lékařství