alimentární intoxikace
1. v užším smyslu: onemocnění vyvolané požitými bakteriálními toxiny (enterotoxikózy, botulismus aj.). Někdy se tak označuje zejm. postižení střeva enterotoxiny. Často se k a. intoxikacím řadí i některé akutní střevní infekce (salmonelózy aj.), nelze totiž vždy přesně oddělit toxické působení bakterií od jejich dalších negativních účinků na střevo. Alimentární intoxikací v nejužším smyslu by byla např. stafylokoková enterotoxikóza, u níž je otrava vyvolána požitím již vytvořeného toxinu. Jiné bakterie vykazují toxické působení až při pomnožení ve střevě, některé působí oběma způsoby (např. Bacillus cereus) 2. v širším smyslu: onemocnění vyvolané toxickými látkami obsaženými v potravě. Kromě bakteriálních intoxikací sem patří dále otravy chemickými jedy (těžkými kovy aj.), přírodními toxiny obsaženými v houbách (mycetismus), v námelu (ergotismus), otravy z masa (ptomainismus) aj.
« Zpět
Oborové lexikony
- Alergologie
- Anesteziologie a IM
- Angiologie
- Bolest a její léčba
- Dermatovenerologie
- Diabetologie
- Endokrinologie
- Gastroenterologie
- Geriatrie
- Gynekologie
- Hematologie
- Chirurgie
- Infekční lékařství
- Kardiologie
- Metabolismus
- Nefrologie
- Neurologie
- Oftalmologie
- Onkologie
- Ortopedie
- Otorinolaryngologie
- Pediatrie
- Pneumologie
- Psychiatrie
- Revmatologie
- Sexuologie
- Stomatologie
- Traumatologie
- Urologie
- Vnitřní lékařství
- Všeobecné lékařství