Start | O nás | Maxdorf | Spolupráce



Velký lékařský slovník online…

A | B | C | D | E | F | G | H | Ch | I | J | K | L | M | N | O
P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0-9 | #


alimentární intoxikace

1. v užším smyslu: onemocnění vyvolané požitými bakteriálními toxiny (enterotoxikózy, botulismus aj.). Někdy se tak označuje zejm. postižení střeva enterotoxiny. Často se k a. intoxikacím řadí i některé akutní střevní infekce (salmonelózy aj.), nelze totiž vždy přesně oddělit toxické působení bakterií od jejich dalších negativních účinků na střevo. Alimentární intoxikací v nejužším smyslu by byla např. stafylokoková enterotoxikóza, u níž je otrava vyvolána požitím již vytvořeného toxinu. Jiné bakterie vykazují toxické působení až při pomnožení ve střevě, některé působí oběma způsoby (např. Bacillus cereus) 2. v širším smyslu: onemocnění vyvolané toxickými látkami obsaženými v potravě. Kromě bakteriálních intoxikací sem patří dále otravy chemickými jedy (těžkými kovy aj.), přírodními toxiny obsaženými v houbách (mycetismus), v námelu (ergotismus), otravy z masa (ptomainismus) aj.

« Zpět


Reklama


Přihlášení

Pokud ještě nemáte přístupové údaje, můžete se registrovat.