allicin
diallyldisulfomonoxid, toxická látka s dráždivým a baktericidním účinkem, hlavní složka typického pachu česneku. Je labilní (rychle se přeměňuje na další látky obsahující charakteristickou allylsulfidovou skupinu), v přírodě vzniká teprve při poškození buňky z alliinu, který se dostane do kontaktu s enzymem alliinázou. Této látce se přisuzuje řada preventivních účinků (prevence hypertenze, aterosklerózy, malignit aj.), nově se zkouší účinek a. v onkologii, viz alliin
« Zpět
Oborové lexikony
- Alergologie
- Anesteziologie a IM
- Angiologie
- Bolest a její léčba
- Dermatovenerologie
- Diabetologie
- Endokrinologie
- Gastroenterologie
- Geriatrie
- Gynekologie
- Hematologie
- Chirurgie
- Infekční lékařství
- Kardiologie
- Metabolismus
- Nefrologie
- Neurologie
- Oftalmologie
- Onkologie
- Ortopedie
- Otorinolaryngologie
- Pediatrie
- Pneumologie
- Psychiatrie
- Revmatologie
- Sexuologie
- Stomatologie
- Traumatologie
- Urologie
- Vnitřní lékařství
- Všeobecné lékařství