b-hydroxymáselná kyselina
3-hydroxymáselná kyselina, důležitá látka metabolismu tuků a aminokyselin, její zvýšené množství v tělesných tekutinách se objevuje při ketóze (hladovění, diabetes mellitus). Vzhledem k snadné přeměně na acetacetát (oxidace hydroxyskupiny na ketoskupinu) se řadí ke klasickým ketolátkám. Její ester se nazývá hydroxybutyrát
« Zpět
Oborové lexikony
- Alergologie
- Anesteziologie a IM
- Angiologie
- Bolest a její léčba
- Dermatovenerologie
- Diabetologie
- Endokrinologie
- Gastroenterologie
- Geriatrie
- Gynekologie
- Hematologie
- Chirurgie
- Infekční lékařství
- Kardiologie
- Metabolismus
- Nefrologie
- Neurologie
- Oftalmologie
- Onkologie
- Ortopedie
- Otorinolaryngologie
- Pediatrie
- Pneumologie
- Psychiatrie
- Revmatologie
- Sexuologie
- Stomatologie
- Traumatologie
- Urologie
- Vnitřní lékařství
- Všeobecné lékařství