cholesterol
sloučenina lipidové povahy řadící se ke steroidům. Je přítomen ve všech živočišných tkáních, v krvi a ve žluči, má emulgační vlastnosti. Je důležitou součástí buněčných membrán a vzniká z něj řada významných látek (steroidní hormony, žlučové kyseliny). Tělo ho samo dokáže vyrobit (klíčovým enzymem jeho endogenní syntézy je HMG-CoA-reduktáza) a zároveň jej přijímá v živočišné potravě (maso, zejm. játra a mozeček, mléčné výrobky aj.). Není v potravě čistě rostlinného původu. V krvi je přenášen lipoproteiny (viz HDL, LDL). Vysoká krevní hladina (hypercholesterolemie) je rizikovým faktorem aterosklerózy. Ch. je též obsažen ve většině žlučových kaménků. Léky snižující koncentraci ch. v krvi jsou obecně hypolipidemika [chole; sterol; je obsažen ve žluči]
« Zpět
Oborové lexikony
- Alergologie
- Anesteziologie a IM
- Angiologie
- Bolest a její léčba
- Dermatovenerologie
- Diabetologie
- Endokrinologie
- Gastroenterologie
- Geriatrie
- Gynekologie
- Hematologie
- Chirurgie
- Infekční lékařství
- Kardiologie
- Metabolismus
- Nefrologie
- Neurologie
- Oftalmologie
- Onkologie
- Ortopedie
- Otorinolaryngologie
- Pediatrie
- Pneumologie
- Psychiatrie
- Revmatologie
- Sexuologie
- Stomatologie
- Traumatologie
- Urologie
- Vnitřní lékařství
- Všeobecné lékařství