cholin
silně zásaditá látka (hydroxyethyltrimethylamoniumhydroxid), která je v těle základem pro tvorbu acetylcholinu a některých lipidů (lecithinu, sfingomyelinu aj.). Důležitý je jeho přísun potravou (obsažen ve žloutku, játrech, mléce, sóji aj.), při nedostatku v potravě může být v určitém množství tvořen i v lidském organismu. Je součástí některých hepatoprotektiv. Nedostatek ch. v potravě může vést k poruchám jater a snad i k zvýšené citlivosti k některým kancerogenům. Jako prekurzoru acetylcholinu se zkoušelo jeho podávání u demencí (kde je snížena cholinergní transmise); samotný ch. však neměl požadované účinky a měl i depresogenní působení
« Zpět
Oborové lexikony
- Alergologie
- Anesteziologie a IM
- Angiologie
- Bolest a její léčba
- Dermatovenerologie
- Diabetologie
- Endokrinologie
- Gastroenterologie
- Geriatrie
- Gynekologie
- Hematologie
- Chirurgie
- Infekční lékařství
- Kardiologie
- Metabolismus
- Nefrologie
- Neurologie
- Oftalmologie
- Onkologie
- Ortopedie
- Otorinolaryngologie
- Pediatrie
- Pneumologie
- Psychiatrie
- Revmatologie
- Sexuologie
- Stomatologie
- Traumatologie
- Urologie
- Vnitřní lékařství
- Všeobecné lékařství