dextriny
vysokomolekulární látky, které vznikají částečnou hydrolýzou škrobu, amylopektinu či glykogenu štěpením enzymy (ev. silnými kyselinami). Při pokračující hydrolýze vzniká glukosa. Mají menší makromolekuly než dextrany, nelze jimi nahrazovat plasmu, slouží jako lepidla, apretury a potravinářské pomocné prostředky [dextrosa]
« Zpět
Oborové lexikony
- Alergologie
- Anesteziologie a IM
- Angiologie
- Bolest a její léčba
- Dermatovenerologie
- Diabetologie
- Endokrinologie
- Gastroenterologie
- Geriatrie
- Gynekologie
- Hematologie
- Chirurgie
- Infekční lékařství
- Kardiologie
- Metabolismus
- Nefrologie
- Neurologie
- Oftalmologie
- Onkologie
- Ortopedie
- Otorinolaryngologie
- Pediatrie
- Pneumologie
- Psychiatrie
- Revmatologie
- Sexuologie
- Stomatologie
- Traumatologie
- Urologie
- Vnitřní lékařství
- Všeobecné lékařství