digesce
trávení. Proces, jímž se požitá potrava rozkládá na jednodušší složky, které mohou být vstřebány. Potrava je trávena jednak mechanickou činností (kousáním, míšením apod.), jednak chemickým působením trávicích enzymů, které štěpí jednotlivé živiny na jednodušší složky. Sacharidy tráví amyláza ze slin a slinivky břišní a enzymy ve střevních buňkách (např. laktáza), bílkoviny tráví proteázy žaludeční šťávy (pepsin) a slinivky (např. trypsin) a na trávení tuků se podílí lipáza ze slinivky za přispění žluči z jater. Srov. maldigesce, malabsorpční syndrom [lat. digero, digestum roznášet, rozdělovat: dis-; gero nést]
« Zpět
Oborové lexikony
- Alergologie
- Anesteziologie a IM
- Angiologie
- Bolest a její léčba
- Dermatovenerologie
- Diabetologie
- Endokrinologie
- Gastroenterologie
- Geriatrie
- Gynekologie
- Hematologie
- Chirurgie
- Infekční lékařství
- Kardiologie
- Metabolismus
- Nefrologie
- Neurologie
- Oftalmologie
- Onkologie
- Ortopedie
- Otorinolaryngologie
- Pediatrie
- Pneumologie
- Psychiatrie
- Revmatologie
- Sexuologie
- Stomatologie
- Traumatologie
- Urologie
- Vnitřní lékařství
- Všeobecné lékařství