flavonoidy
početná skupina látek (rostlinných fenolů) přítomných ve formě glykosidů zejm. v ovoci a zelenině. Patří k významným antioxidantům, mohou inhibovat některé enzymové reakce, interagovat s hormonálními receptory (patří sem i fytoestrogeny). Zdrojem flavonoidů jsou rostliny vč. některých jejich semen, sója, zelený čaj, kakao, citrusové plody aj. Chem. se dělí do několika skupin, celkově jde o několik tisíc látek. K flavonoidům patří např. katechol, kamferol, kvercetin, rutin, polyfenoly. Farmakologicky jsou využívány rovněž diosmin a hesperidin, které jsou součástí mikronizované purifikované flavonoidní frakce [lat. flavus žlutý]
« Zpět
Oborové lexikony
- Alergologie
- Anesteziologie a IM
- Angiologie
- Bolest a její léčba
- Dermatovenerologie
- Diabetologie
- Endokrinologie
- Gastroenterologie
- Geriatrie
- Gynekologie
- Hematologie
- Chirurgie
- Infekční lékařství
- Kardiologie
- Metabolismus
- Nefrologie
- Neurologie
- Oftalmologie
- Onkologie
- Ortopedie
- Otorinolaryngologie
- Pediatrie
- Pneumologie
- Psychiatrie
- Revmatologie
- Sexuologie
- Stomatologie
- Traumatologie
- Urologie
- Vnitřní lékařství
- Všeobecné lékařství