gastroenteritida
akutní zánět žaludku a střeva způsobený alimentární infekcí. Dochází k ní obv. po požití infikovaného jídla (často maso či masné výrobky, máslo, vaječné produkty), některé g. jsou přenosné fekálně-orální cestou. Typická bývá g. při cestování do exotických oblastí (průjmy cestovatelů). Vyvolavateli jsou často salmonely, event. E. coli, shigelly, stafylokoky (srov. enterotoxikóza). U malých dětí jsou g. často virového původu (zejm. rotaviry). Inkubace je od několika hodin do cca 2 dnů. Projevuje se zvracením a průjmy, mohou být celkové příznaky. Průjmy mohou mít vodnatý charakter, někdy je příměs hlenu či krve. Těžký průběh (připomínající choleru, srov. cholera nostras) může vést k výrazné dehydrataci. V diagnóze se provádí kultivace stolice. V léčbě se používají střevní dezinficiencia (cloroxin), střevní adsorbencia, dieta, důležitá je však zejm. dostatečná hydratace, především u malých dětí. Podobné projevy mohou mít některé virózy, intoxikace či závažnější onemocnění. Srov. gastritida, dyspepsie [gaster; enteron; -itida]
« Zpět
Oborové lexikony
- Alergologie
- Anesteziologie a IM
- Angiologie
- Bolest a její léčba
- Dermatovenerologie
- Diabetologie
- Endokrinologie
- Gastroenterologie
- Geriatrie
- Gynekologie
- Hematologie
- Chirurgie
- Infekční lékařství
- Kardiologie
- Metabolismus
- Nefrologie
- Neurologie
- Oftalmologie
- Onkologie
- Ortopedie
- Otorinolaryngologie
- Pediatrie
- Pneumologie
- Psychiatrie
- Revmatologie
- Sexuologie
- Stomatologie
- Traumatologie
- Urologie
- Vnitřní lékařství
- Všeobecné lékařství