Start | O nás | Maxdorf | Spolupráce



Velký lékařský slovník online…

A | B | C | D | E | F | G | H | Ch | I | J | K | L | M | N | O
P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0-9 | #


gastroenteritida

akutní zánět žaludku a střeva způsobený alimentární infekcí. Dochází k ní obv. po požití infikovaného jídla (často maso či masné výrobky, máslo, vaječné produkty), některé g. jsou přenosné fekálně-orální cestou. Typická bývá g. při cestování do exotických oblastí (průjmy cestovatelů). Vyvolavateli jsou často salmonely, event. E. coli, shigelly, stafylokoky (srov. enterotoxikóza). U malých dětí jsou g. často virového původu (zejm. rotaviry). Inkubace je od několika hodin do cca 2 dnů. Projevuje se zvracením a průjmy, mohou být celkové příznaky. Průjmy mohou mít vodnatý charakter, někdy je příměs hlenu či krve. Těžký průběh (připomínající choleru, srov. cholera nostras) může vést k výrazné dehydrataci. V diagnóze se provádí kultivace stolice. V léčbě se používají střevní dezinficiencia (cloroxin), střevní adsorbencia, dieta, důležitá je však zejm. dostatečná hydratace, především u malých dětí. Podobné projevy mohou mít některé virózy, intoxikace či závažnější onemocnění. Srov. gastritida, dyspepsie [gaster; enteron; -itida]

« Zpět


Reklama


Přihlášení

Pokud ještě nemáte přístupové údaje, můžete se registrovat.