Start | O nás | Maxdorf | Spolupráce



Velký lékařský slovník online…

A | B | C | D | E | F | G | H | Ch | I | J | K | L | M | N | O
P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0-9 | #


glukosa

d(+)glukosa, dextrosa, hroznový cukr, škrobový cukr; patří mezi hexosy, volná se nachází v rostlinách, vázaná v disacharidech sacharose a laktose. Z hlediska lidského organismu jde o základní cukr, který mohou orgány využít k získání energie. Pro některé z nich (zejm. mozek, červené krvinky) je g. zcela nezbytná. Zdrojem v potravě je ovoce, med a složené cukry, jejichž je součástí (sacharosa, laktosa, škrob). G. se v těle může uložit do zásoby v podobě glykogenu a při nedostatku se z něj uvolňuje. V játrech, ledvinách aj. probíhá glukoneogeneze. G. v krvi (její hladina se označuje jako glykemie) je hlavním zdrojem energie pro některé orgány a výrazný pokles jejího množství může vyvolat poruchu těchto orgánů (zejm. mozku). Proto je její udržení velmi pečlivě řízeno. Jako energetický zdroj je g. využívána i v umělé výživě (infuzích) a její roztoky se podávají do žíly k zavodnění nemocných nebo jako nosiče pro jiné léky. Srov. glycidy, sacharidy [fr. glucose z řec. glykys sladký nebo gleukos mošt, sladké víno]

« Zpět


Reklama


Přihlášení

Pokud ještě nemáte přístupové údaje, můžete se registrovat.