glukosa
d(+)glukosa, dextrosa, hroznový cukr, škrobový cukr; patří mezi hexosy, volná se nachází v rostlinách, vázaná v disacharidech sacharose a laktose. Z hlediska lidského organismu jde o základní cukr, který mohou orgány využít k získání energie. Pro některé z nich (zejm. mozek, červené krvinky) je g. zcela nezbytná. Zdrojem v potravě je ovoce, med a složené cukry, jejichž je součástí (sacharosa, laktosa, škrob). G. se v těle může uložit do zásoby v podobě glykogenu a při nedostatku se z něj uvolňuje. V játrech, ledvinách aj. probíhá glukoneogeneze. G. v krvi (její hladina se označuje jako glykemie) je hlavním zdrojem energie pro některé orgány a výrazný pokles jejího množství může vyvolat poruchu těchto orgánů (zejm. mozku). Proto je její udržení velmi pečlivě řízeno. Jako energetický zdroj je g. využívána i v umělé výživě (infuzích) a její roztoky se podávají do žíly k zavodnění nemocných nebo jako nosiče pro jiné léky. Srov. glycidy, sacharidy [fr. glucose z řec. glykys sladký nebo gleukos mošt, sladké víno]
« Zpět
Oborové lexikony
- Alergologie
- Anesteziologie a IM
- Angiologie
- Bolest a její léčba
- Dermatovenerologie
- Diabetologie
- Endokrinologie
- Gastroenterologie
- Geriatrie
- Gynekologie
- Hematologie
- Chirurgie
- Infekční lékařství
- Kardiologie
- Metabolismus
- Nefrologie
- Neurologie
- Oftalmologie
- Onkologie
- Ortopedie
- Otorinolaryngologie
- Pediatrie
- Pneumologie
- Psychiatrie
- Revmatologie
- Sexuologie
- Stomatologie
- Traumatologie
- Urologie
- Vnitřní lékařství
- Všeobecné lékařství