glutamát
sůl nebo ester glutamové kyseliny, významný budivý přenašeč (excitační neurotransmiter) v nervovém systému. G. sodný se užívá v potravinářství k dochucování, např. v tzv. „čínské kuchyni“. Po požití většího množství g. se mohou objevit bolesti a tuhnutí svalstva, návaly horka, pocení, bolesti hlavy, ev. mdloby aj. (tzv. syndrom čínské restaurace) [glutam(ová kyselina); -át]
« Zpět
Oborové lexikony
- Alergologie
- Anesteziologie a IM
- Angiologie
- Bolest a její léčba
- Dermatovenerologie
- Diabetologie
- Endokrinologie
- Gastroenterologie
- Geriatrie
- Gynekologie
- Hematologie
- Chirurgie
- Infekční lékařství
- Kardiologie
- Metabolismus
- Nefrologie
- Neurologie
- Oftalmologie
- Onkologie
- Ortopedie
- Otorinolaryngologie
- Pediatrie
- Pneumologie
- Psychiatrie
- Revmatologie
- Sexuologie
- Stomatologie
- Traumatologie
- Urologie
- Vnitřní lékařství
- Všeobecné lékařství