gluten
lepek, nerozpustná (vodou bobtnající) proteinová součást obilných zrn, směs gliadinu, gluteninu a dalších proteinů. Průmyslově vyráběný lepek slouží k výrobě polévkového koření, diabetického pečiva a glutamové kyseliny. V molekule pšeničných bílkovin jsou obsaženy: glutamová kyselina, prolin, leucin, arginin, alanin, tyrosin (též histidin, tryptofan, glycin, cystin, lysin a serin). Srov. celiakie [lat. gluten klíh; srov. aglutinace]
« Zpět
Oborové lexikony
- Alergologie
- Anesteziologie a IM
- Angiologie
- Bolest a její léčba
- Dermatovenerologie
- Diabetologie
- Endokrinologie
- Gastroenterologie
- Geriatrie
- Gynekologie
- Hematologie
- Chirurgie
- Infekční lékařství
- Kardiologie
- Metabolismus
- Nefrologie
- Neurologie
- Oftalmologie
- Onkologie
- Ortopedie
- Otorinolaryngologie
- Pediatrie
- Pneumologie
- Psychiatrie
- Revmatologie
- Sexuologie
- Stomatologie
- Traumatologie
- Urologie
- Vnitřní lékařství
- Všeobecné lékařství