glycerol (glycerin)
propantriol, látka sladké chuti, hygroskopická kapalina rozpustná ve vodě, vzniká zmýdelněním tuků a netuhnoucích olejů; ve formě esterů s mastnými kyselinami je základem tuků (včetně některých fosfolipidů). Uvolnění mastných kyselin z tuků (nezbytné k jejich vstřebání z potravy či využití v metabolismu) uskutečňuje enzym lipáza, resp. fosfolipáza. Ve farmacii se g. využívá pro svou schopnost vázat vodu jako projímadlo (čípky), jako součást některých léků (vehikulum), dř. též k perorální léčbě chronického zvýšení nitrolebního tlaku (edému mozku). Pro schopnost vázat vodu se též hojně užívá v kosmetických přípravcích [řec. glykys sladký; -ol]
« Zpět
Oborové lexikony
- Alergologie
- Anesteziologie a IM
- Angiologie
- Bolest a její léčba
- Dermatovenerologie
- Diabetologie
- Endokrinologie
- Gastroenterologie
- Geriatrie
- Gynekologie
- Hematologie
- Chirurgie
- Infekční lékařství
- Kardiologie
- Metabolismus
- Nefrologie
- Neurologie
- Oftalmologie
- Onkologie
- Ortopedie
- Otorinolaryngologie
- Pediatrie
- Pneumologie
- Psychiatrie
- Revmatologie
- Sexuologie
- Stomatologie
- Traumatologie
- Urologie
- Vnitřní lékařství
- Všeobecné lékařství