Start | O nás | Maxdorf | Spolupráce



Velký lékařský slovník online…

A | B | C | D | E | F | G | H | Ch | I | J | K | L | M | N | O
P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0-9 | #


glycerol (glycerin)

propantriol, látka sladké chuti, hygroskopická kapalina rozpustná ve vodě, vzniká zmýdelněním tuků a netuhnoucích olejů; ve formě esterů s mastnými kyselinami je základem tuků (včetně některých fosfolipidů). Uvolnění mastných kyselin z tuků (nezbytné k jejich vstřebání z potravy či využití v metabolismu) uskutečňuje enzym lipáza, resp. fosfolipáza. Ve farmacii se g. využívá pro svou schopnost vázat vodu jako projímadlo (čípky), jako součást některých léků (vehikulum), dř. též k perorální léčbě chronického zvýšení nitrolebního tlaku (edému mozku). Pro schopnost vázat vodu se též hojně užívá v kosmetických přípravcích [řec. glykys sladký; -ol]

« Zpět


Reklama


Přihlášení

Pokud ještě nemáte přístupové údaje, můžete se registrovat.